Ekmen, yerel basının önemine dikkat çekerek, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın “Yerel Basın demokrasimiz için su gibi önemlidir” sözünü hatırlatarak, Ekmen, son dönemde yayınlanan tasarruf genelgelerinin yerel basın üzerindeki etkilerini eleştirdi. Ekmen; “13 Mayıs 2024 tarihinde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi ve ardından Sosyal Güvenlik Kurumu’nun ilan düzenlemesi, yerel medya kuruluşlarımız için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır” diye konuştu.
Bu düzenlemelerle birlikte, ilanların yüzde 30 oranında azalmasının yerel basını mali açıdan büyük sıkıntıya soktuğunu da vurguladı. Ekmen, “Geçtiğimiz yıllarda yine bir genelge ile kamunun ve belediyelerin gazetelere abone olmaları kaldırılmıştı. Bunun yanı sıra sosyal medyanın yaygınlaşmasından sonra gazetelerin reklam gelirleri %80 geriledi. Söz konusu tasarruf genelgeleri sonunda, kamuda israf yolsuzluk ve gösteriş devam etti ancak yerel basının abonelikleri kesildi. Kamu bankaları ve varlık fonuna bağlı şirketler de yerel basına ilan vermezken ulusal basına reklam vermeye devam etti” dedi.
Yerel basının demokrasinin temel taşlarından biri olduğunu dile getiren Ekmen, “Yerel basın, halkın bilgi edinme hakkını güvence altına almakta ve toplumsal gelişime katkı sağlamaktadır. Bu nedenle, yerel basının yaşatılması ve güçlendirilmesi, demokratik bir toplumun vazgeçilmez unsurlarındandır. Ulusal medyanın tek manşetle çıktığı, ulusal kanalların yüzde doksanının aynı anda tek canlı yayın yaptığı bir dönemde farklı bir renk ve ses duymanın tek yolu yerel basını takip etmektir.” ifadelerini kullandı.
Ekmen, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç’a seslenerek, “Yerel basının, toplumun gözü, kulağı ve sesi olarak varlığını sürdürebilmesi için gereken adımlar atılmalıdır. Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Genelgesi yerel basın için bir limit getirmektedir. Bu da %30’luk bir daralma demektir. Bu kimi gazetelerin kapanması ve insanların işsiz kalması demektir. Bu konuda geri adım atılması gerekmektedir” dedi.
Ekmen, “TRT Haberi, A Haber’i izleyerek veya CNN Türk ve NTV’yi takip ederek tasarruf genelgesinin nasıl uygulandığını yakalayamazsınız. Gerçek habercilik görmek istiyorsanız yerel basını güçlendirmelisiniz” ifadesini kullandı.
Tasarruf tedbirlerinin yanlış uygulamalarına dikkat çeken Ekmen, Cumhurbaşanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a da seslenerek, “Memurun servisinden, işçinin fazla mesaisinden, yerel basının ilanlarından kısarak tasarruf yapamazsınız. Tasarruf yapmak istiyorsanız külliyedeki özel uçaklardan birini satacaksınız. Tasarruf yapmak istiyorsanız bakanlar özel uçaklarla seyahat etmekten vazgeçecek. Daha geçen gün Ulaştırma Bakanı özel uçakla seyahat ediyor. Soru geldiğinde ‘şirket bunun bedelini karşıladı’ diyor. Şirket devletten 10 lira almadan o 1 liralık iyiliği yapar mı?” dedi. Ekmen, basılı ilan gelirleri için 212 sayılı kanuna tabi olarak en az altı kişinin, internet ilanları için ise en az sekiz kişinin çalıştırılması gerektiğini bunun da yerel basın üzerinde ciddi bir yük oluşturduğunu ifade etti. Bu düzenlemelerde bir değişiklik yapılmamışken ilan gelirlerinin kısılacak olmasının birçok gazetenin kapanacak olması anlamına geldiğini belirtti. (Mersin Times)
ASAYİŞ
12 Şubat 2026ASAYİŞ
12 Şubat 2026ASAYİŞ
12 Şubat 2026ASAYİŞ
12 Şubat 2026ASAYİŞ
12 Şubat 2026ASAYİŞ
12 Şubat 2026ASAYİŞ
12 Şubat 2026
1
YILMAZ: MERSİN, TARİHİ VE DOĞAL GÜZELLİKLERİYLE TURİZM ÇEŞİTLİLİĞİNE İMKAN SUNUYOR
2
AKDENİZ’İN 3 BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ORTAK YAYINDA BULUŞTU
3
MERSİN NÜFUSUNUN YÜZDE 27,4’Ü ÇOCUK
4
Başkan Seçer Mezitli’de esnaf ve vatandaşla buluştu
5
Ali Kıratlı: Devletimiz, yaraları hızlı bir şekilde sardı