GÜLBİN DAL
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin 100. kuruluş yıldönümünü 29 Ekim 2023’te kutlayacağız. İlk günkü heyecan ve gururla. Çok büyük bir coşku olacağına inancım tam.
1923 yılından itibaren 23 yıl boyunca ülkemiz tek partili sistem ile yönetildi. 1946 yılında ilk defa çok partili döneme geçildi. Bu tarihte yapılan seçimlerde İsmet İnönü liderliğindeki CHP birinci parti seçildi. Celal Bayar liderliğindeki Demokrat Parti ise ikinci parti olmuştu. O süreden bu tarafa hali hazırda 66 hükümet ve 4 kez de Recep Tayyip Erdoğan hükümeti ile ülkemiz yol almaktadır. Her hükümet ortalama 1,5 yıl görevde kalmıştır. Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile birlikte en uzun ülkemizi yöneten hükümet Recep Tayyip Erdoğan hükümetidir.
Yüz yıllık Cumhuriyet tarihinde 66 hükümet…
14 Mayıs 2023’te yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı seçiminde, Sayın Recep Tayyip Erdoğan cumhur ittifakının Cumhurbaşkanı adayı olarak seçime gireceğini açıklamıştır.
14 Mayıs 1950 seçiminde Demokrat Parti’nin Cumhuriyet Halk Partisi’ne karşı zafer kazandığı bir tarihtir. İkinci bir 14 Mayıs seçimi, 1950 yılının bir rövanşı olacak mıdır acaba?
Millet İttifakının Cumhurbaşkanı adayı kim olacak, milletvekilliği listeleri nasıl oluşacak gibi akılda onlarca soru ile siyasilerin gündemi çok dolu. 6’lı Masanın, yani Millet İttifakının Cumhurbaşkanı olarak belirleyeceği aday tartışmaları hali hazırda sürmektedir. Aday tartışmaları sürerken, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın bir açılışta sayın Kemal Kılıçdaroğlu için; “Temennimiz Cumhurbaşkanı olarak teşrif etmeniz.” demiştir. Bu ifade ile desteğini Sayın Kılıçdaroğlu’ndan yana kullandığı açıktır.
6’lı masada, oy oranları %3’ü geçmeyen küçük ortakların durumu, özellikle milletvekilliği listelerinde problem yaratabilir.
Sayın Babacan kısa bir süre önce şu açıklamayı yaptı:
“Bu masada herkes eşit. Eşit şartlarda biz bu masaya oturduk.”
Bu durum, milletvekilliği seçiminde kontenjandan CHP listesine girmek isteyecekleri ihtimalini de gözler önüne seriyor. Peki CHP seçmeni buna sıcak bakar mı?
Baş yarılır börk içinde, kol kırılır yen içinde kalır mı? CHP oylarını sonradan ne olacağı belli olmayan insanların milletvekilliği için kullanmak, bu değerli oyları heba etmek anlamına gelir. Bu asla kabul edilemez.
Vatansever, Atatürk sevdalısı, Kuva-i Milliye ruhundan gelen Cumhuriyet Halk Partili seçmenler, partileri için emeklerini her zaman ortaya koymuşlardır. Canla başla mücadele etmişlerdir. İstanbul Seçimleri bu durumun net göstergesidir. Böyle bir seçmen kitlesine yakışır bir Milletvekili listesi yapılması da son derece önemlidir.
Öte yandan, kadınların siyasette var olması, Cumhuriyetimizin 100. yılına yakışır değerdedir. Bu listeler hazırlanırken, kadın milletvekili adaylarını da seçilecek sıralara koymak, kadın siyasetçilere çoktan ödenmesi gereken bir borç olarak görüyorum.
Peki halkın gündeminde ne var?
Halk yüksek enflasyon nedeniyle hayat pahalılığı karşısında sadece ve sadece karnını doyurmanın derdine düşmüş durumda. Bunun yanında fahiş artan kira ve ev fiyatları nedeniyle barınma sorunu da halkın başka bir kanayan yarasıdır. Temel ihtiyacı karşılanmamış bir insanın, başka sorunları düşünecek hali kalır mı? Elbette kalmaz.
Eğitim, sağlık, üretim, girdi maliyetlerinin artması, dış borç açığı, yükselen döviz kurları, iklim şartlarının değişmesinin yanında, acilen çözülmesi beklenen mülteci sorununu da eklediğimizde, ülkemiz ikinci yüzyıla, onlarca sorunla yıpranmış olarak girecektir.
Sorunlar net ise, çözüm de net olmalı. Yeter ki çözmek için samimi, dürüst, çalışkan, halk için siyaset yapan liderler olsun.
Ancak işte böyle inandığımız içimize sinen bir Cumhurbaşkanı adayına oyumuzu gönül rahatlığı ile atabiliriz… (Mersin Times)
ÇEVRE
21 Mart 2023GENEL
21 Mart 2023ASAYİŞ
21 Mart 2023ASAYİŞ
21 Mart 2023ASAYİŞ
21 Mart 2023ASAYİŞ
21 Mart 2023GENEL
21 Mart 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.