AKİB’den Ağustos ayında 1,56 milyar dolarlık ihracat
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15 artış yakalayıp 1,56 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. AKİB Koordinatör Başkanı Fuat Tosyalı, ağustos ayında ihracat hacminde en güçlü performansı hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar, kimya ve hazır giyim birliklerinde elde ettiklerini, Güney Afrika Cumhuriyeti’ne yönelik dış satımda 74 katı aşan oranda artış sağlayarak rekor kırdıklarını belirtti.
Türkiye ekonomisinin 2022 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 7,6 oranındaki büyümesine ihracat ailesinin 3,9 puan destek verdiğini anımsatan AKİB Koordinatör Başkanı Fuat Tosyalı, küresel ticarette ortaya çıkan fırsatları daha iyi değerlendirebilmek adına ihracat ailesinin finansmana erişiminin kolaylaştırılması ve Eximbank’ın desteklerinin yoğunlaşarak devam etmesi beklentisini vurguladı. Başkan Fuat Tosyalı, “İhracatımız arttıkça, buna bağlı olarak yatırımlarımız, ham madde kullanımımız ve sağladığımız istihdam da artıyor. Girdi maliyetlerimizdeki olağanüstü artışların getirdiği ekstra yükleri kaldırmaya çalışan ihracat ailesinin haliyle finansman ihtiyaçları da artıyor. Üretim gücümüzü korumamız, ihracat artışımızı sürdürülebilir şekilde devam ettirmemiz ve küresel pazarlardaki kazanımlarımızı koruyabilmemiz için başta finansman alanında olmak üzere geliştirici ve ihracatı destekleyici düzenlemelerin artarak devam etmesini bekliyoruz.” dedi.
“Akdeniz’den ülke ihracatına yüzde 8,3 oranında destek verdik”
AKİB’in Mersin, Adana, Kayseri, Hatay ve Karaman illeri başta olmak üzere birçok ilden ve sektörden 23 bine yakın üyesiyle büyük bir aile olduğunu, küresel kriz ortamında gün geçtikçe daha da zorlaşan şartlara rağmen “İhracatla yükselen Türkiye” vizyonuna güçlü desteğini sürdürdüğünü dile getiren Başkan Fuat Tosyalı, “Ağustos ayında AKİB bölgesinden ülkemize yüzde 15’lik artışla 1 milyar 560 milyon dolar döviz kazandırdık. Türkiye’nin ağustos ayındaki 21,3 milyar dolarlık ihracatına yüzde 8,3 oranında destek veren Birliğimizin, uzak pazarlarda elde ettiği rekor düzeydeki artışlardan büyük memnuniyet ve mutluluk duyuyorum.” diye konuştu.
“İhracat hacminde en güçlü artışı hububat bakliyat birliğinde yakaladık”
AKİB’in çatısı altındaki 8 ana Birliğin ağustos ayındaki performansını değerlendiren Başkan Fuat Tosyalı, bu dönemde hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar, kimya ve hazır giyimde atılım yaptıklarını vurgulayarak şunları söyledi: “Ağustos ayında en fazla ihracatı yüzde 45 artış ve 563,6 milyon dolar değer ile Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz gerçekleştirdi. Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliğimiz yüzde 13 azalış ve 403,6 milyon dolar değer ile ikinci, Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz yüzde 51 artış ve 179,9 milyon dolar değer ile üçüncü sırada yer aldı. Yine bu ayda Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz 104,2 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz yüzde 1 artışla 98,6 milyon dolarlık, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz yüzde 21 artışla 81,4 milyon dolarlık, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğimiz yüzde 19 azalışla 39,7 milyon dolarlık, Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimiz yüzde 29 artışla 36,5 milyon dolarlık ihracat değerleri elde ettiler.”
“Uzak pazarlarda etkinliğimiz artıyor”
Türkiye’nin ve Akdeniz’in üretim gücünü Avrupa, Orta Doğu, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Afrika ülkeleri başta olmak üzere tüm dünya pazarlarında en iyi şekilde değerlendiren AKİB’in pazar çeşitliliğine yönelik çalışmalarının olumlu sonuçlarının ağustos ayı raporlarına da yansıdığını dile getiren Başkan Fuat Tosyalı, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Singapur pazarlarında ulaşılan değerlerin anlamlı olduğunun altını çizdi. Başkan Fuat Tosyalı, “Ağustos ayı bölge ihracatımızı ülkelere göre değerlendirdiğimizde, en fazla dış satımı yüzde 45 artış ve 135,1 milyon dolar değer ile Irak’a gerçekleştirdik. Yüzde 7 bin 403 artış ve 122,4 milyon dolar değer ile Güney Afrika Cumhuriyeti ikinci, yüzde 3 artış ve 79,8 milyon dolar değer ile Birleşik Devletler üçüncü oldu. İhracatımızı en fazla artırdığımız ülkelere baktığımızda ise Güney Afrika’nın yanında yüzde 306 artış ve 48,6 milyon dolar değer ile Lübnan, yüzde 143 artış ve 66,7 milyon dolar değer ile Rusya, yüzde 135 artış ve 742 bin dolar değer ile Singapur, yüzde 73 artış ve 55,8 milyon dolar değer ile Mısır, yüzde 66 artış ve 48,3 milyon dolar değer ile Birleşik Krallık dikkat çekti.” diye konuştu.
AKİB Koordinatör Başkanı Fuat Tosyalı, 2022 yılı Ocak-Ağustos ayları arasında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 36 artışla 13 milyar 403 milyon dolar ihracat değerine erişildiğini, son 12 aylık dış satım performansında ise yüzde 40 artış sağlayarak 20 milyar dolar seviyesine ulaşıldığını sözlerine ekledi. (Mersin Times)