“Türkiye’nin ihracatına yüzde 7,6 oranında destek verdik”
Ekim ayında Türkiye’nin 23,6 milyar dolarlık ihracat performansına AKİB olarak yüzde 7,6 oranında destek verdiklerini kaydeden Başkan Fatih Doğan, söz konusu dönemde ihracat hacminde en güçlü ivmelenmeyi su ürünleri ve hayvansal mamuller, demir ve demir dışı metaller ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerinde sağladıklarını, Suudi Arabistan, Ukrayna, Belçika, Birleşik Krallık, Cezayir, Mısır ve İtalya pazarlarında anlamlı artışlara imza attıklarını ifade etti.
“Koşullar ne olursa olsun, üretmeye devam edeceğiz”
İhracat performansında küresel talebin önemli rol oynadığına vurgu yapan Başkan Doğan, “En büyük pazarımız olan Avrupa Birliği’nde talebin zayıf seyretmesi ve resesyon endişesi ihracatımıza olumsuz yansıyor. Maliyetler ve döviz kuru arasındaki makas açıldığı için uluslararası pazarlarda rekabetçiliğimizin zayıfladığı bir dönemden geçiyoruz. Tüm zorluklara rağmen Birlik olarak 2024 yılının Ocak-Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 10,3 sağlayarak 14,2 milyar dolar ihracata imza attık. Koşullar ne olursa olsun, üretmeye devam edeceğiz. Türkiye’nin 264 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayabilmesi için en güçlü desteği vermenin gayretini gösteriyoruz.” dedi.
“Ekim ayında en fazla ihracatı kimya, demir-çelik, hububat ve bakliyatta gerçekleştirdik”
AKİB’in ekim ayı ihracatını bağlı Birliklere göre değerlendiren Başkan Doğan, “Yılın 10’uncu ayında Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz, 437 milyon dolar değer ile sektörel sıralamada birinciliği elde etti. Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliğimiz 391,8 milyon dolar değer ile ikinci sıradan, Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz 205,5 milyon dolar değer ile üçüncü sıradan takip etti. Yine ekim ayında Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz 176,3 ihracat gerçekleştirdi. Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz 108,9 milyon dolar, Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz 97,2 milyon dolar, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğimiz 35,4 milyon dolar, Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimiz 34,1 milyon dolar ihracat değerine ulaştı. Ekim ayında ihracat performansında en güçlü ivmelenmeyi yüzde 37 artışla su ürünleri ve hayvansal mamuller, yüzde 34,6 artışla demir ve demir dışı metaller, yüzde 24,2 hazır giyim ve konfeksiyon ile yüzde 19,9 artışla yaş meyve sebze sektörlerinde yakaladık.” diye konuştu.
İhracat hacminde en güçlü artışlar Suudi Arabistan, Ukrayna ve Belçika pazarlarında
AKİB’in 28 bine yakın üyesiyle Türkiye’nin güneyindeki şehirlerin zengin çeşitliliğe sahip tarımsal üretimini ve tasarım üstünlüğüne sahip teknoloji yoğun sanayi ürünlerini uluslararası pazarlarda değere dönüştürdüğünü belirten Başkan Fatin Doğan, ekim ayı ihracat performansını ülkelere göre değerlendirirken şunları söyledi: “AKİB olarak ekim ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler listesinde Irak, Hollanda ve İtalya ilk üç sırada yer aldı. Irak’a 143,3 milyon dolar, Hollanda’ya 117,4 milyon dolar ve İtalya’ya 85,4 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu dönemde ihracat hacmini en fazla artırdığımız ülkeleri incelediğimizde ise Suudi Arabistan, Ukrayna ve Belçika dikkat çekti. Suudi Arabistan pazarında yüzde 90,2 artışla 53 milyon dolar, Ukrayna pazarında yüzde 71 artışla 36,2 milyon dolar ve Belçika pazarında yüzde 69,4 artışla 18,4 milyon dolar ihracata imza attık. Ekim ayında ihracat hacminde anlamlı artış sağladığımız diğer ülkeler Birleşik Krallık, Cezayir, Mısır ve İtalya oldu.” (Mersin Times)
ASAYİŞ
10 Aralık 2024ASAYİŞ
10 Aralık 2024ÇEVRE
10 Aralık 2024GENEL
10 Aralık 2024ASAYİŞ
10 Aralık 2024ASAYİŞ
10 Aralık 2024ASAYİŞ
10 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.