Çok ortaklı şirketler ve Mersinin turizm macerası -3- (Ticaret Sarayı projesi) - Mersin Times

  • Mersin Times
  • Çok ortaklı şirketler ve Mersinin turizm macerası -3- (Ticaret Sarayı projesi)

Çok ortaklı şirketler ve Mersinin turizm macerası -3- (Ticaret Sarayı projesi)

ABONE OL
1 Ocak 2021 00:00
0

BEĞENDİM

ABONE OL

19 Temmuz 1966 günü Yenimersin gazetesinin manşetini süsleyen "Gümrük Binasının yıkılıp yerine turistik tesis yapılacağı" haberi 1 Ağustos 1966 tarihli gazetede de aynı minval üzere yer almayı sürdürür ancak bu kez birinci sayfanın altlarına inmiştir.

 

'Binanın önümüzdeki hafta yıkımına başlanacağı' başlıklı haberiyle ilgili açıklamayı yapan ise dönemin İçel Valisi Ethem Boysan' dır.. Ve haberde 'kesinlikle karar altına alındığı' ifadesi, işin içinde en azından kamuoyunda tartışıldığı yönünde soru işaretleri barındırmaktadır.

 

Haberin detayında projeyle ilgili ilginç bilgiler de yer alır:

 

"Vali Boysan' dan aldığımız bilgiye göre, Gümrük binasının yıkımı kesinlikle karar altına alınmış bulunmaktadır.

 

Önümüzdeki hafta içinde başlayacak olan yıkımdan hemen sonra inşasına başlanılacak olan 10 katlı turistik otelin önümüzdeki 1967 yılı sonlarına doğru hizmete gireceği sanılmaktadır.

 

10 katlı turistik otelin 3 asansörü olacaktır.."

 

(otelin içinde yer alacağı söylenen kadın berber salonu, çiçek salonu, düğün salonu, pastane, gazino ve tesisleri vs gibi ünitelerle ilgili bilgiler 19 Temmuz 1966 tarihli gazetede yer alan önceki haberle birebir aynıdır)

 

Mersinin gündemine oturan 'modern turistik tesis' mevzu, 6 Ağustos 1996 günü biraz farklı biçime dönerek yeniden arz-ı endam eder.

 

Bu seferki haberde proje 'Ticaret Sarayı' olarak tanımlanırken tesisin yapılacağı yerin de değiştiği anlaşılır.

 

'Ticaret Sarayı inşasına yakında başlanıyor. On bir kat olacak binanın dokuz katı modern turistik otel olarak inşa edilecek.' manşeti altında oda binasının yıkım işinin ihaleye çıkarıldığı haberi de yer alır..

 

Daha önce ihaleye çıkarılacağı söylenen Gümrük Binası' nın yıkımı ve üzerine inşa edilecek tesis konusu belli ki bazı tartışma ve gelişmelerin ardından bir hafta içinde gündemden kalkarken, projeyi Valilik ve Valiliğe bağlı dinamikler yerine Odanın üstlendiği gerçeği ortaya çıkar.

 

O günlerde en çok merak edilen hususlardan biri kentin en önemli kurumlarından biri olan Ticaret ve Sanayi Odasının bu tesis uğruna tahliye etmek zorunda kalacağı hizmet binasını nereye taşıyacağı konusudur.

 

Haberin detaylarına bakıldığında bu hususlara da açıklık getirildiği görülür:

 

"Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yaptırılacak olan 11 katlı Ticaret Sarayı inşaatına önümüzdeki günlerde başlanacaktır.

 

Yapılacak binanın 9 katı modern turistik otel olarak inşa edilecek, bir katı oda faaliyetine diğer bir katı da iş yerlerine tahsis edilecektir.

 

Halen Ticaret Odası ve Borsanın işgalinde bulunan binanın yıkım işi ihaleye çıkarılmış bulunmaktadır.

 

İnşaat süresince Ticaret ve Sanayi Odası, odanın malı olan Tüccar Kulübü altındaki Öğretmenler Derneğinin bulunduğu yerde hizmet görecektir"

 

Haberden anlaşıldığı gibi, MTSO, mevcut hizmet binasının yer aldığı kentin en değerli arazisini 'Ticaret Sarayı' projesinin gerçekleşmesi amacıyla yapılacak komplekse bir katın inşaat sonrası odaya kazandırılması beklentisiyle tahsis etmektedir.

 

Proje gerçekleşinceye kadar Oda faaliyetlerini yine mülkiyeti kendisine ait olan Öğretmenler Lokali olarak o güne kadar faaliyet gösteren Tüccar Kulübü altındaki mekanda sürdürecektir. (MTSO söz konusu mekana taşınır ancak arazisi üzerine ne hayal edilen 'Ticaret Sarayı' inşası gerçekleşir ne de oda o sarayın bir katına kavuşur..

 

Hayal gerçekleşmese de, o günlerde liman öncülüğünde esmeye başlayan ve kenti ülkenin en önemli çekim merkezi haline getiren rüzgarın etkisiyle turistik tesis yapma girişimleriyle ilgili yatırım haberleri yağmaya başlar..

 

Yenimersin gazetesinin 8 Eylül 1966 manşetini 'önümüzdeki yıl açılması beklenen Mersin Enternasyonal Fuarı' yanında ve 4 turistik otelin temel atma hazırlıklarına ilişkin haberler süsler.

 

Haberin detaylarında, otelleri kimlerin yapacağına kadar somut bilgiler yer alır.

 

Birlikte okuyalım:

 

"Fuarın önümüzdeki yıl açılışı dolayısıyla yerli ve yabancı turistlerin otel ihtiyacını karşılamak üzere yeni teşebbüsler yapılıyor. Şimdilik 4 turistik otelin temel atma hazırlığına başlanıldı" manşeti altında yer alan ilginç haberin detayları şöyle:

 

"Mersin Enternasyonal Fuarının 1967 Ekiminde açılması kararlaştırıldıktan sonra otel ihtiyacını karşılamak üzere çeşitli teşekküllerce yeni teşebbüslere girişildiği haber verilmektedir.

 

Şimdilik Ticaret ve Sanayi Odasının 2. sınıf on katlı oteli, Yalçın Sürmelioğlu' nun 3. sınıf, Güzide Matzar' ın 4. sınıf turistik otellerinin başladığı ifade edilmektedir.

 

Diğer yandan, Türkmen otelinin açılış hazırlıklarına başlandığı ilgililerce haber verilmektedir.

 

Mersin- Antalya sahil yolu üzerinde Silifke' nin 20 kilometre ilerisindeki Boğsak mevkiinde Türk Petrol' e bağlı Tuntel şirketi geçen yıl hazırlayıp açmış oldukları mokamp sahasına bu defa otel üniteleri ilave etmişlerdir. 16 Oda ve 36 yataklı bu motelde turistlerin istirahatını temin edecek her türlü konfor mevcuttur."

 

Yalçın Sürmeli, Adana' dan başlayarak başta İstanbul, Ankara' da oteller zinciri kurar ama Mersin' e düşündüğü tesis hayalden öteye geçmez. (Bu anlamda 1966-1967 Mersini ve konaklama tesisi kurma heyecanı tıpkı 1980' lerin ortalarına kadar esen bir başka heyecan dalgasını, pek çok yatırımcının özellikle zengin yabancı iş adamlarına yönelik ve sonu hüsranla noktalanan kaliteli şehir otelleri çabalarını hatırlatacaktır.)

 

Çok ortaklı  çatıların kente turistik tesis kazandırma girişimleri ekseninde Mersin Oteli' nin yapım öyküsünü sürdüreceğim. (Mersin Times)

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.