“24 saat çalışıyoruz”
Kazanlı Hal Tesisi’nde yapılan törene Başkan Seçer’in yanı sıra CHP Mersin Milletvekilleri Alpay Antmen ve Cengiz Gökçel, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Mersin Şube Başkanı Necmi Birim, Mersin Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Münir Şen, Mersin Muhtarlar Derneği Başkanı Ali Gülgen, CHP il ve ilçe yöneticileri, Meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları ve oda temsilcileri ile muhtarlar ve çok sayıda üretici katıldı. Törendeki konuşmaların ardından Başkan Seçer tarafından kadın üreticilere temsili olarak sera ipi, sera naylonu ve mikrobiyal gübre verildi. Tarımın tüm dünya için önemini vurgulayarak konuşmasına başlayan Seçer, şunları söyledi: “Burada tevazu sahibi olamayacağız. Şu gün ülkeyi yöneten Türkiye’deki makro tarım politikalarını yapan bakandan bürokrasisine kadar Cumhuriyet Halk Partisi’nin kadrolarından tarımı çok daha iyi bilmiyor ya da bizden çok daha iyi yönettiklerini hatta iyi yönettiklerini söyleyemem. Bu konuşmayı 2,5 yıl önce yapsaydım biraz havada kalırdı ama bu tarihte yapmam önemli. 31 Mart seçimlerinden sonra geçen süre yaklaşık olarak 27 ay. 28. ayın içine evrileceğiz. Bu kısıtlı süre içerisinde Türkiye nüfusunun % 45’i Türkiye ekonomisinin %72 hacmini yöneten Ankara’dan İstanbul’a, İstanbul’dan Hayat’a, Antalya’ya, Adana’ya, Mersin’e, Eskişehir’e, Tekirdağ’a, Muğla’ya, Aydın’a kadar 11 büyükşehir belediye başkanlarının yönetim anlayışının, ferasetinin, çalışkanlığının ortaya koyduğu vizyonu elini vicdanına koyup düşünen herkes der ki ‘Vahap Seçer doğru söylüyor’.”
Seçer, CHP’li belediyelerin tarımın, tarımsal üretimin değerini bildiğini, bütçelerinin önemli bir kısmını tarıma ayırdıklarını ve üreticilere destek olduklarını ifade ederek, “Mersin Büyükşehir Belediyesi de bu değerli belediyelerden bir tanesi. Emek ediyoruz, 24 saat çalışıyoruz. Gecemizi gündüzümüzü halkımız için vakfetmişiz. Burada artık bağırarak söyleyelim herkes duysun ki iktidar bu kadrolara verilsin. Türkiye’deki her bölgedeki tarımı Ankara’dan yönetecek olan bakan bizim anlayışımızda, bizim zihniyetimizde olsun. Diğer alanları yönetenler bizim anlayışımızda, bizim ferasetimizde olsun da Türkiye’ye bakın neler yapıyoruz hep beraber göreceğiz. İnşallah bugünler de yakındadır ben görüyorum. İktidar olacağımızı görüyorum” diye konuştu.
Tarım ve hayvancılık destekleri devam edecek
Anamur’dan Çamlıyayla’ya kadar kentin her noktasına ayrımcılık yapmadan, taraf tutmadan hizmet götürdüklerini belirten Seçer, yaptıkları önemli tarımsal desteklerde de hayvancılık desteklerinde de kadınlara pozitif ayrımcılık yaptıklarını söyledi. Başkan Seçer, ayakları yere basan projeler ile bu destekleri sağlarken siyasi taraf tutmadıklarının altını çizdi. Kaz dağıtımı içeren Kazanç Projesi’nden küçükbaş hayvan desteğine yönelik Haydi Gel Köyümüze Destek Verelim Projesi’ne, arı yetiştiricilerine yapılan malzeme desteğinden lavanta distilasyon ünitesine, hamur yoğurma makinesinden erik ve zeytin boylama makinesine her bölgenin ihtiyacına göre her türlü desteğin yapıldığını ve yapılmaya devam ettiğini söyledi. Seçer, fide, fidan ve tohum desteklerinin de devam edeceğini, ayağı yere basan projeleri hayata geçirdiklerini vurguladı.
“Su olmazsa üretim olmuyor”
Tarımsal üretimin can damarı olan sulamanın önemini vurgulayan Seçer, “Su olmazsa üretim olmuyor. Biz sulama kooperatifleri aracılığıyla proje karşılığında, mutlaka projesi olacak. Ya biz yapacağız ya onlar projeyi yapmışsa şube müdürlüğümüz bunu onaylayacak, bu yardımları yapacağız. Şu anda 40 kilometre çelik boru desteğini yaptık. Geri kalan 60 kilometrelik HDPE boruları da önümüzdeki günlerde üreticilerimize vereceğiz” dedi.
Büyükşehir’in sağladığı alım garantileriyle üretime can geliyor
Geçen yıl başlayan, pazar değeri yüksek olan ve bu yıl 4 bin adet yüzde 50 hibe ile avokado fidanı dağıtımlarının yapılacağını söyleyen Seçer, 2 yıldır Silifke Balandız’da devam ettikleri atalık sarı buğday üretimini ve bu sene ilk kez gerçekleştirilen Gülnar’daki ata tohumu nohut üretimini hatırlatarak, alımlarını kendilerinin yaptıklarını ifade etti. Seçer, “Mersinden Kadın Kooperatifimiz’le çok güzel iş birliklerimiz var. Adından anlaşıldığı gibi kadınların yönettiği, kadınların ürettiği ürünlerin pazara sunulduğu bir kooperatif. Bu kooperatif çok değerli işler yapıyor” dedi.
Seçer, Birleşmiş Milletler Göç Örgütü tarafından hibe sağlanan, Büyükşehir Belediyesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi’nin iş birliğiyle tamamlanan Güneş Enerjisi ile Kurutma Tesisi’nde 25 kadının istihdam edildiğini ve bölgenin ürünlerinin kurutulduğunu anımsattı. Seçer, 1936 yılında tarımı öğretmek ve tarım kooperatiflerini yaygınlaştırmak amacıyla Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu ve yakın zamanda açılışı gerçekleştirilen Gazi Çiftliği’nde kadın üreticilerin kent genelinde refüjleri süsleyen zakkum fidelerini ürettiklerini söyledi. Seçer, “Üretim, üretim, üretim… Bizi kurtaracak olan üretim. Üretmezsek tükeniriz” diye konuştu.
Büyükşehir, kaba yem desteği verecek
İlerleyen günlerde Tarsus, Akdeniz, Mezitli, Toroslar, Çamlıyayla ve Yenişehir’de 40 üreticiye kaba yem desteği verileceğini belirten Seçer, “En fazla 10 baş büyükbaşı olan, süt üreten üreticimize her birine 5 ton silaj, kaba yem vereceğiz yüzde 50 hibeli. Bunların dağıtımını önümüzdeki günlerde devam edecek” dedi.
“Bize hayır duası etmeleri vatandaşımızın bize sağladığı en büyük servet”
Bayram boyunca köy ve yayla gezileri yaptığını ve ziyaretleri sırasında yapılan desteklerden memnun olan vatandaşlarla karşılaştığını belirten Seçer, “Bize hayır duası etmeleri; vatandaşımızın bize sağladığı en büyük servet bu. Başka bir şey yok, beklediğimiz hiçbir şey yok. Bize hayır duasını etsin. Hizmetlerimiz iyiyse seçimde de sandık başına gider, altı okun altına mührünü basar. Kandırmayacağız, vatandaşa yalan söylemeyeceğiz. Gözünü boyamayacağız. Biz hizmet aşkıyla tutuşuyoruz. Hizmet ettikçe de mutlu oluyoruz. Meclisi lütfen izleyin. Orada her şeyi konuşuyorum. Sosyal medyada yayınlanıyor. Allah’tan başka da kimseden korkmuyoruz. Orada olanları doğru düzgün anlatıyoruz. Biz hizmet yapmak istiyoruz, ‘siyaseten elimizi ayağımızı bağlamayın’ diyoruz” ifadelerine yer verdi.
“Gerçekten ihtiyaç sahiplerine bu tarımsal destekleri sağlıyoruz, kılı kırk yarıyoruz”
Başkan Seçer, geçen yıl Kazanlı’da sarı yapışkan tuzak dağıttıklarını, seracıların en büyük sorunu olan sinekle mücadele için bu desteği sağladıklarını belirterek, bu yıl da 3 farklı alanda desteklerin devam edeceğini söyledi. Seçer, sözlerine şöyle devam etti: “Bir tanesi örtü altı üreticiler için sera naylonu, bir diğeri sera ipi desteği, bir diğeri de mikrobiyal gübre. Gerçekten örtü altı üretim en fazla birim alana bir çiftçinin sermaye bulması ya da işletme sermayesi gerekli olan bir üretim alanı. Birim alana yapacağınız masraf çok fazla. Biz Adanalıoğlu Mahallesi, Limonlu Mahallesi ve Akdeniz Mahallesi’ne yine buraya Kazanlı’ya bağlı Kazanlı, Hürriyet ve Cumhuriyet ile Karaduvar’da toplam 7 mahallemize bu desteği veriyoruz. Bazı spekülasyonlar oldu. Biz zengin üreticilere falan bu desteği vermiyoruz. Spekülatif, provakatif haberlere de pek itibar etmeyin. Ben üzülüyorum, bana bu bilgiler geliyor. Ben ne yaptığını bilen bir belediye başkanıyım. Biz gerçekten ihtiyaç sahiplerine bu tarımsal destekleri sağlıyoruz, kılı kırk yarıyoruz. Bizden sera naylonu desteği alacak üreticinin en fazla 5 dekarlık üretim alanı olacak. Biz şu anda 12’si kadın toplam 71 üreticimize destek veriyoruz. Üreticilerimizin 2 dekarlık sera alanının 1 dekarlık kısmının naylonunu veriyoruz. Yani yüzde 50 sera örtüsünü biz sağlamış olacağız. Her 1 dekarda da yaklaşık 300 kilogram naylon vereceğiz. Bu naylonlar 350 mikron ve 300 mikron kalınlıkta 36 ve 24 ay ömür garantili farklı çeşitler. Karaduvar’da alçak tünelde diğerlerinde normal. Yüksek tünellerde kullanılacak sera naylonları. Diğer bir desteğimiz; sera ipi desteği. Limonlu, Akdeniz, Adanalıoğlu Mahallelerinde, Kazanlı, Cumhuriyet, Hürriyet Mahallelerinde bu bölgede. Yine Sarıibrahimli, Abdullah Şahutoğlu ve Homurlu Mahalleleri olmak üzere toplam 9 mahallede üreticilerimize destek vereceğiz. Bu üreticilerimiz 82’si kadın toplamda 800 üretici. Her bir üreticiye 1 dekarda kullanılmak üzere bir çuval yani 15 kilogramlık sera ipi desteği vereceğiz. Toplamda da söylediğim gibi 800 üreticimiz 800 dekar alan için bizden 12 bin adet bobin almış olacaklar. Diğer bir destek kalemimiz; mikrobiyal gübre. Bu gübre çeşidi önemli. Burada aşırı bir kimyasal kullanımının da önüne geçiliyor mikrobiyal gübrede. Bu da toprak için iyi bir durum çünkü verimliliği, kaliteyi arttıran bir durum. Burada da Homurlu, Abdullah Şahutoğlu, Şakirgülmen ve Karacaillyas’ta 5’i kadın toplam 200 çiftçimize kişi başına 3 litre mikrobiyal gübre desteğini veriyoruz. Burada üretici başına da 5 dekar alanda kullanılmak üzere 3 litre mikrobiyal gübreyi üreticilerimize vereceğiz. Bunlarda üç periyot halinde uygulama yapacaklar. Toplam üç projemizde de 1071 üreticimizi desteklemiş olacağız.”
Hamileler için Büyükşehir’den “Merhaba Sütü”
Başkan Seçer, çocuklar için sürdürdükleri ve bu yıl 1 milyon 500 bin pakete çıkardıkları süt dağıtımında yeni bir adım atarak, hamileler için de “Merhaba Sütü” desteğine başladıklarını dile getirerek, “Kadınlarımıza 45 günde 12 litre süt dağıtmaları gerekiyor. Bize ilgili sağlık kuruluşlarından belge alıp müracaat edecekler. Teksin aracılığıyla yapabilirler. Teksin demek Mersin Büyükşehir Belediyesi demek. Teksin demek Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı demek. Bir hamile bacım, kardeşim, kızım bizden ‘ben hamileyim süt istiyorum’ dediği noktada Teksin’den müracaatını yapabiliyor” dedi.
Büyükşehir, Kazanlı’ya LGS için Eğitim Merkezi kazandırıyor
Eğitimin çok önemli olduğunu bir kez daha vurgulayan Seçer, Kazanlı’ya bu yıl LGS sınavları için bir merkez kazandıracaklarının müjdesini verdi. Seçer, “Bize eğitimli, okuyan, ilim yapan Atatürk’ün dediği gibi ilmin peşinden giden çocuklar lazım. Burada LGS sınavları için bir eğitim merkezi oluşturuyor arkadaşlarımız. Eğitim öğretim sezonuna yetiştirecekler. 250 öğrenci bu bölgeden oraya kayıt olabilecek. Üniversiteye hazırlık için merkezde merkezimiz var, çocuklarımız oraya gidebilirler. 4 bin öğrencimiz eğitim merkezlerinde üniversiteye hazırlanıyor. Şimdi 750 ilave LGS eğitim merkezi oluşturuyoruz 4 bin 750 öğrencimiz üniversite ve LGS’ye hazırlık için herhangi bir ücret olmadan, tertemiz dershanelerde, binalarımızda çağdaş öğretmenlerimizden eğitim alıyorlar. Gençlerimiz Türkiye’nin, dünyanın en güzel okullarında üniversitelerinde okusun diye katkıyı sağlıyoruz ve her bir aileye emin olun onun maliyeti 20 bin liradan aşağı değildir. Biz Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak bunu öğrencilerimize hazırlıyoruz. İnşallah Kazanlı’da da hizmete girdiği zaman gelip ziyaret edip gördüğüm manzara karşısında da mutlu, huzurlu olacağım. Belediyemizle, anlayışımızla, dünyaya bakışımızla gurur duyacağız. Bu yaptığımız desteklerin de yerini bulacağını, üretime dönüşeceğini, bereketli ürünler olacağına ekonomiye değer katacağını düşünüyorum, diliyorum” ifadelerine yer verdi.
Antmen: “Bu kadar çalışkan bir Belediye Başkanı olmasından dolayı şanslıyız”
CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, törende yaptığı konuşmada, “Akdeniz Bölgesi olarak, Mersin olarak Büyükşehir Belediyemizin başında tarımdan anlayan, ziraatçı ve bu kadar çalışkan bir Belediye Başkanı olmasından dolayı gerçekten şanslıyız. Mersin’de tarım için elimizden geleni yapıyoruz ve çok daha büyük başarılara Büyükşehir Belediyemizin imza atacağına inanıyorum” dedi.
Gökçel: “Tarıma verilen destek bugün Akdeniz ilçesinde neyse diğer ilçelerde de aynı”
CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, “Tarımın gelişmesi, Türkiye’de üretimin artması, sizlerin ekonomik olarak yaptığınız işlerden para kazanmanız için el birliği ile mücadele ettik, el birliği ile mücadele etmeye devam edeceğiz. Çünkü ülke toprakları gerçekten çok kıymetli, çok değerli. Tarıma verilen destek bugün Akdeniz ilçesinde neyse, Toroslar’da da, Erdemli’de de, Silifke’de de, diğer ilçelerde de aynı. Biz, ülke eğer kalkınacaksa ticareti ile üretimi ile ama esas tarımsal üretimi ile artacağını biliyoruz” ifadelerine yer verdi.
Kızıltan: “Bu destek çiftçimize büyük bir güç verecek”
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, “Biz 2 sene önce Büyükşehir Belediyemizle birlikte bir tarım konferansı yapmıştık. O konferansın teması üretmezsek tükenirizdi. İşte Kazanlı ve bölgesi üretiyor. Bu üreticinin birçok sorunu var. Üretime devam etmesi için bu sorunların çözülmesi gerekir. Bu bağlamda işte Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın yaptığı bu destek çiftçimize büyük bir güç verecektir” dedi.
Mersin Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, “Büyükşehir Belediye Başkanımızın tarımsal kimliğine önem verdiğimizi her fırsatta söylüyorum. Kendisinin üretim alanlarımızda yapmış olduğu tarımsal çalışmaları çok önemsiyoruz. Bu çalışmaların, bu hizmetlerin önümüzdeki yıllarda artarak devam etmesini talep ediyor, kendisine çiftçilerimiz adına teşekkürlerimi, şükranlarımı iletiyorum” diye konuştu.
Adanalıoğlu Limonlu Mahalle Muhtarı İsa Sakar, Büyükşehir Belediyesi tarafından geçen yıl da tarımsal projeler kapsamında tuzak dağıtıldığını aktardı ve “Bu sene de bizim buradaki vatandaşlarımıza naylon, ip ve gübre desteği, aynı zamanda da kaz dağıtımı gerçekleştirildi. Hayvan dağıtımı gerçekleştiriliyor. Bu konudaki çalışmalarından dolayı çok teşekkür ediyoruz” dedi. Kazanlı Hürriyet Mahalle Muhtarı Orhan Deli ise Kazanlı’nın bir tarım bölgesi olduğunu kaydederek, Başkan Seçer’e çalışmalarından dolayı teşekkürlerini iletti ve “Sıkıntılar yaşıyoruz evet. Başkanımız da bununla ilgili gerçekten bize yardımcı oluyor. Başarılarının devamını diliyorum” diye konuştu. (Mersin Times)
ASAYİŞ
14 Ekim 2024ASAYİŞ
14 Ekim 2024ÇEVRE
14 Ekim 2024GENEL
14 Ekim 2024ASAYİŞ
14 Ekim 2024ASAYİŞ
14 Ekim 2024ASAYİŞ
14 Ekim 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.